EȘTI AICI:
Revista presei – 1 februarie 2023

Revista presei – 1 februarie 2023

Uvt 2 620x400
Orizont Europa și Comisia Europeană ajung la Universitatea de Vest din Timișoara
ziuadevest.ro

Universitatea de Vest din Timișoara, prin Centrul Suport pentru participarea la proiecte internaționale – SupportTM, organizează miercuri, 8 februarie 2023, un atelier de lucru dedicat Clusterului 4 din cadrul programului pentru cercetare și inovare al Comisiei Europene, Orizont Europa.

Evenimentul are ca scop creșterea vizibilității cercetătorilor, atragerea de parteneri pentru crearea de consorții, precum și generarea de idei de proiecte. În acest sens, vor fi derulate sesiuni de lucru dedicate construirii unui profil de cercetare pe portalurile Comisiei Europene și pregătirii participării la evenimente de tip pitching și de brokeraj.

Evenimentul se va desfășura în intervalul 10 – 14, în incinta Bastionului Maria Theresia din Timișoara, sala Brasileiro, participarea fiind gratuită.

În vederea înscrierii, potențialii participanți sunt invitați să completeze acest formular până cel târziu luni, 6 februarie 2023, ora 16. Informații suplimentare se pot obține la adresa de e-mail: supporttm@e-uvt.ro

489236
Admitere anticipată la Universitatea Politehnică din Capitală
bursa.ro

Carul făcut iarna şi sania construită din timpul verii au corespondenţă şi în domeniul educaţiei. Universitatea Politehnica din Bucureşti organizează începând cu data de 1 februarie o sesiune de admitere anticipată, a declarat rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, Mihnea Costoiu.

"Platforma va fi activă începând cu 1 februarie. Admiterea anticipată se va finaliza după examenul de Bacalaureat. La fel ca la marile universităţi europene şi americane, oferă posibilitatea candidaţilor de a se înscrie la unul dintre programele universităţii noastre în avans", a afirmat rectorul UPB. Costoiu a precizat că înmatricularea efectivă este condiţionată de deţinerea diplomei de Bacalaureat: "Această înscriere este condiţionată la momentul înmatriculării efective de deţinerea diplomei de Bacalaureat. Cei care vor pot să se înscrie şi fizic, dar se poate face facil pe platforma noastră admitere.upb.ro la toate facultăţile. Sunt definite locurile pentru toate programele de studii în această etapă. Nu toate locurile vor fi scoase la admiterea anticipată. Peste 80% din locurile noastre de admitere vor fi scoase la concurs în această etapă de admitere anticipată. Facultăţile care organizează examen scris vor avea admitere anticipată cu un examen scris în luna aprilie, (...) înaintea examenului din iulie. Şi pentru aceste facultăţi acei candidaţi care vor îşi încerce şansa mai devreme, să aibă două şanse, sunt aşteptaţi în luna aprilie pentru examenul de la admiterea anticipată".

Vor organiza examen de admitere scris Facultatea de Automatică şi Calculatoare şi Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei. Admiterea se va face prin concurs de dosare la facultăţile: Inginerie Electrică, Energetică, Inginerie Mecanică şi Mecatronică, Inginerie Industrială şi Robotică, Ingineria Sistemelor Biotehnice, Transporturi, Inginerie Aerospaţială, Ştiinţa şi Ingineria Materialelor, Inginerie Chimică şi Biotehnologii, Inginerie în Limbi Străine, Ştiinţe Aplicate, Inginerie Medicală, Antreprenoriat, Ingineria şi Managementul Afacerilor.

Deschiderea Anului Unieversitar La Ase 21171200
Programe scurte de educație pentru profesioniști, manageri și lideri la școala de afaceri ASE
adevarul.ro

Academia de Studii Economice din București (ASE) împreună cu Universitatea de Economie din Bratislava (EUBA) și Universitatea de Economie din Varna (UEV) deschid preînscrierea pentru primul Certificat de Executive Education, destinat profesioniștilor, managerilor și liderilor interesați să își dezvolte perspectiva competențele și de asemenea rețeaua de contacte din regiune.

Participanții vor studia și vor învăța cum să dezvolte o strategie de afaceri de succes într-o economie globală din ce în ce mai interconectată și competitivă, cum să adapteze și să dezvolte strategii de marketing și să sprijine dezvoltarea mărcii, cum să formeze și să conducă echipe și organizații și cum să înțeleagă și să exploateze informațiile financiare. Toate acestea vor reuni participanții în echipe internaționale și îi vor provoca să dezvolte și să adapteze propuneri de afaceri reale.

Programul va începe în martie și se va termina în septembrie 2023. Acesta va cuprinde 6 module, cu 12 ore pe modul. Fiecare modul va fi livrat într-un format hibrid, incluzând un bloc de conținut online și o rezidență pe parcursul unui weekend (o sâmbătă). Participanții vor avea ocazia să viziteze și să exploreze, de asemenea, mediul de business și viața culturală a 3 orașe pe parcursul celor 6 rezidențe: București (3), Varna(1 sau 2) și Bratislava (1 sau 2).

1 Bani Lei Salariu1
Inflația: ce este și cum poate fi combătută?
contributors.ro

Un termen economic des folosit în ultimul timp în discursul public din România este „inflația”. În perioada comunistă, cuvântul era rar întâlnit în vorbirea curentă, deoarece fenomenul era ascuns: prețurile erau fixate de stat și menținute nemodificate o lungă perioadă de timp. Dezechilibrul între cerere (mai mare) și ofertă (mai mică) s-a manifestat mai degrabă prin dispariția bunurilor din magazine, cozi, cartele etc., decât prin creșterea prețurilor, adică inflație. Altfel spus, în economia planificată, prețurile erau mici, dar magazinele erau goale. Cuvântul a fost folosit totuși de propaganda comunistă, cu referire însă exclusiv la capitalism, căruia îi erau atribuite toate racilele economico-sociale ale lumii: inflație, șomaj, greve etc. După căderea comunismului, dezechilibrul între cerere și ofertă s-a menținut și amplificat din cauza dezorganizării aparatului de producție comunist și politicilor populiste duse de autorități. Prețurile au fost însă liberalizate și, prin urmare, au crescut foarte rapid, ceea ce a stupefiat populația, care a constatat că, în economia de piață, magazinele sunt pline, dar prețurile, mari. La rândul lor, politicienii au descoperit că pot câștiga alegerile cu promisiunea că vor reduce inflația, chiar dacă, după aceea, nu se vor ține de cuvânt și vor pierde, eventual, puterea. Ca urmare, despre inflație a început să se vorbească și să se scrie foarte mult, adesea în necunoștință de cauză și cu evidente accente remanente din propaganda comunistă. Se pune, de aceea, problema ce este inflația, de ce este necesară combaterea acesteia și cum poate fi făcut acest lucru?

Inflația este creșterea generalizată a prețurilor într-o anumită perioadă de timp. Acest fenomen este, de regulă, unul macroeconomic, în sensul că se manifestă prin creșterea tuturor prețurilor sau creșterea costului vieții. Însă, inflația poate fi, de asemenea, un fenomen mai limitat la anumite bunuri sau servicii, cum ar fi, de exemplu, alimentele, combustibilii, transporturile, reparațiile etc. Indiferent de amploare, inflația este scumpirea unui eșantion relevant de bunuri și/sau servicii, într-o anumită perioadă, de regulă, un an.

Nicolae Ciuca 620x400
Bugetul ministerului Cercetării și Inovării va atinge 1% PIB în 2024, promit premierul Ciucă și ministrul Cercetării Sebastian Burduja, în cadrul primei ediții a Galei Cercetării Românești
edupedu.ro

Premierul Nicolae Ciucă și ministrul Cercetării și Inovării Sebastian Burduja au reluat promisiunea de majorare a bugetului cercetării. În cadrul primei ediții a Galei Cercetării Românești cei doi oficiali au spus că bugetul cercetării va ajunge la 1 % din PIB în 2024. Ciucă a precizat că “pentru anul 2023 am alocat cercetării, un buget mai mare cu 70 % față de anul trecut”, în condițiile în care bugetul rămăne sub 0,2% PIB, în prezent.

Bugetul alocat Cercetării pentru 2023, în cadrul Ministerului Cercetării și Digitalizării, rămâne la un nivel similar cu cel din 2022: sub 0,2% din PIB / În octombrie, premierul Ciucă vorbea despre un buget “cel puțin dublu”. – Detalii aici

“Banii pentru cercetare nu sunt o cheltuială, sunt o investiție în viitor”, spune ministrul Burduja prezent la prima ediție a Galei Cercetării Românești. Si premierul Nicolae Ciucă și ministrul Cercetării și Inovării, Sebastian Burduja au promis că anul viitor bugetul cercetării va fi de 1% din PIB, o creștere substanțială, având în vedere în anul acesta bugetul a rămas sub 0,2% PIB la fel ca cel din 2022.

Proiect Code PEM 1 700x360
Proiect comun între UPT și partenerul norvegian SINTEF, în direcția obținerii energiei pe bază de hidrogen
debanat.ro

În cadrul Proiectului dezvoltat de Universitatea Politehnica Timișoara „Proiectarea combinatorială a unor pelicule inovative pentru plăcile bipolare ale electrolizoarelor cu membrane schimbătoare de protoni – acronim: Code-PEM”, a avut loc o vizită de lucru a partenerilor norvegieni din proiect dr. Sigrid Lædre și dr. Thulile Khoza, coordonatori ai grupurilor de cercetare din cadrul SINTEF AS.

În cadrul vizitei a fost discutat progresul proiectului și etapele care mai sunt de parcurs până la finalizarea sa.

Tot în cadrul proiectului a fost organizat și un Workshop în colaborare cu Academia de Științe Tehnice din România, pe tema energiei regenerabile, respectiv a provocărilor energiei pe bază de hidrogen, fiind prezentată de partenerii norvegieni situația energiilor regenerabile în Norvegia, prin prisma cercetărilor efectuate de Institutul de cercetare SINTEF. Alte contribuții au inclus prezentarea unor realizări în cadrul proiectelor de cercetare în domeniul energiilor regenerabile dezvoltate în instituții din Timișoara, în special în Universitatea Politehnica Timișoara.

Proiectul Code-PEM își propune să contribuie la dezvoltarea reactoarelor electrochimice pentru obţinerea hidrogenului, prin identificarea unor soluţii de proiectare și realizare, optimizate din punctul de vedere al costului și a greutăţii, respectiv în condiţii de fiabilitate îmbunătăţită a principalului component-placa bipolară a electrolizoarelor cu membrane schimbătoare de protoni.

Scoala Vara Recuperare S 39 Dr4x
Editorial. Notele nu aduc fericirea. Sau poate o aduc unor profesori
scoala9.ro

Nota, eterna poveste...

Când eram mici, notele erau o sursă de fericire și de tristețe în egală măsură, iar părinții obișnuiau să ne avertizeze „nu cumva să iei o notă mică să ne faci de mândră minune/de rușine etc.”, ceea ce nu făcea decât să crească presiunea pe care nota (formă exprimată prin cifre prin care se traduce nivelul de performanță a unei conduite din domeniul educațional) o exercita asupra noastră.

Am luat de-a lungul anilor aproape toată gama de note și au fost situații când un șase ne producea fericire maximă, mai ales la anumite discipline sau la anumiți profesori, iar un zece nu ne producea nicio emoție, fiindcă era cumva firesc (așa ni se părea atunci) să obținem nota respectivă.

Indicator al nivelului de cunoștințe și de comportamente ale elevului (sau ale studentului), nota este rezultatul unui demers evaluativ cantitativ, care constă în atribuirea de simboluri (în sistemul de învățământ românesc domină sistemul de notare numeric, urmat de cel prin calificative)  elementelor care constituie obiectul măsurării, dar există și o situație în care nota reflectă o atitudine negativă – intenția de fraudare: „pentru frauda constatată la evaluările scrise, inclusiv la probele scrise din cadrul examenelor/concursurilor organizate la nivelul unităților de învățământ [...], se acordă nota 1 sau, după caz, calificativul insuficient” (ROFUIP, 2022).

Ce este prin urmare nota? O oglindă a rezultatelor învățării (excepția cazul în care elevul fraudează), fiind un feedback real atât pentru elevi și părinți, cât și pentru cadrele didactice. Ce nu este însă nota (sau ce nu ar trebui să fie)? În niciun caz un mijloc de coerciție (o spun regulamentele școlare), deși, știm, nu rareori se întâmplă să fie.

Detect Gpt 630x325
Cercetătorii de la Universitatea Stanford au dezvoltat DetectGPT, o aplicaţie capabilă să recunoască textele scrise de ChatGPT
gadget.ro

ChatGPT este capabil să îţi răspundă detaliat şi destul de coerent la mai toate întrebările posibile, poate crea poezii, poate scrie soft şi multe, multe, altele. Interesant la acest chatbot este că are capacitatea de a învăţa de la utilizatori, astfel că în timp devine mai bun. Colegul meu Cosmin Pană a detaliat acest subiect într-un articol dedicat, la finalul căruia el a menţionat un aspect ce părea să nu aibă răspuns la momentul respectiv: “De acum, atunci când citim un articol pe net ne va fi foarte greu să descoperim dacă este creație umană.”

Cercetătorii de la Universitatea Stanford au deja un “antidot” la ChatGPT şi anume un software capabil să recunoască când un text de orice fel este scris de un AI. Acesta a fost numit simbolic DetectGPT. Se pare că ChatGPT, ca şi alte modele lingvistice similare, folosesc un şablon, un tipar în generarea răspunsurilor. AI-urile sub forma lor actuală se folosesc de probabilităţi în generarea de conţinut de orice fel, astfel că DetectGPT are capacitatea de a diferenţia texte scrise de un utilizatori uman sau de un AI.

Primele rezultate sunt foarte bune, astfel că profesorii de la Stanford se gândesc deja să folosească DetectGPT pentru a verifica lucrările studenţilor. Sigur că un DetectGPT precis poate ajuta multe domenii de activitate, mai ales că aplicaţii în genul ChatGPT se vor înmulţi ca ciupercile după ploaie în perioada următoare.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.