EȘTI AICI:
Revista presei – 1 februarie 2022

Revista presei – 1 februarie 2022

Elevi Studenti Liceu Facultate Tableta Rezultate Foto Dreamstime Com 820x547
Admitere facultate 2022. Reguli noi la universităţi prestigioase din România
antena3.ro

Unele universități din România au schimbat metodologia de admitere pentru anul 2022. Viitorii studenţi vor trebui să depună mai mult efort pentru a fi acceptați la facultate.

La Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iaşi, candidații se pot înscrie la doar trei facultăți cu o singură taxă. În cadrul celor trei facultăți pot opta pentru oricâte specializări doresc. Dacă doresc să se înscrie la mai mult de trei facultăți, trebuie să achite încă o taxă.

Excepție de la această regulă o vor face Facultatea de Arhitectură „G. M. Cantacuzino” și Facultatea de Automatică și Calculatoare, unde admiterea se va face prin susținerea unei probe scrise. Dacă va exista un candidat care vrea să se înscrie atât la Arhitectură, cât și la Automatică și Calculatoare, va trebuie să completeze câte o fișă pentru fiecare facultate și să depună dosare separate. Ulterior, însă, pe fiecare fișă, mai poate selecta alte două facultăți, indiferent de profil, fără taxă suplimentară, transmite Edupedu.

Pentru studiile de master cu un singur dosar și o singură taxă de admitere candidații pot alege un număr nelimitat de opțiuni din cadrul aceleiași facultăți.

 

Pacalit Pe Facebook 324x160 620x306
Universitatea Tehnică a optimizat procesul de admitere la licență: un candidat se va putea înscrie cu un dosar și o singură taxă la maximum trei facultăți
ziaruldeiasi.ro

Senatul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a avizat procedura de admitere pentru anul universitar 2022 - 2023. Principiul fundamental, introdus în premieră de Politehnica ieșeană în 2017, nu se modifică nici anul acesta: un student se poate înscrie cu o singură taxă și un singur dosar la oricâte specializări dorește.

Însă, pentru că s-a constatat faptul că studenții completau adesea fișele cu cât mai multe opțiuni, fără a opta decât pentru primele 2-3 domenii selectate, s-a luat decizia limitării numărului de facultăți ce pot fi menționate pe o singură fișă de admitere la trei.

Astfel, candidații care doresc să devină studenți la TUIASI se pot înscrie la oricâte specializări doresc, fie buget sau taxă, din cadrul a trei facultăți ale universității plătind o singură taxă de înscriere. Dacă doresc să selecteze opțiuni care vizează restul facultăților, vor trebuie să mai plătească o taxă suplimentară. Câștigă astfel timp și candidații, care au un proces de înscriere mai rapid, dar și întregul procesul de admitere: clasamentele cu cei admiși vor fi afișate mai rapid și mult mai precis.

„Experiența anilor trecuți ne-a arătat că marea majoritate a candidaților la studiile de licență optează, în mod real, pentru două, maximum trei facultăți cu profil înrudit. Însă se simțeau obligați să completeze mai multe sau toate opțiunile, ceea ce complica foarte mult activitatea colegilor din comisiile de admitere. De aceea, pentru a accelera procesul de finalizare a listelor cu candidații declarați în mod ferm admiși și pentru a diminua din nehotărârea unor candidați, am păstrat principiul de bază, însă am introdus două paliere în completarea fișei de admitere: candidatul poate opta, cu o singură taxă, pentru domeniile de la oricare trei facultăți, în orice ordine a domeniilor dorește, intercalate sau nu, iar pentru opțiunile care vizează restul facultăților va plăti o taxa suplimentară”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.

 

Dreamstime S 186086276 E1643627756234
Universitățile viitorului, prin ochii studenților: Tehnologia nu va înlocui campusul
edupedu.ro

Tehnologia va completa, nu va înlocui campusul studențesc, dar “mobilitatea se va transforma în conectivitate”, pe măsură ce instrumentele digitale ce permit studenților să se implice în comunitatea globală fără să fie nevoie să călătorească în alte țări. Așa își imaginează studenții viitorul învățământului superior, conform unui studiu realizat de UNESCO, citat de University World News.

Datele prezentate de sursa citată se bazează pe opiniile prezentate în focus grupuri de către câtrva sute de studenți și de reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale asociate mediului universitar, focus grupuri desfășurate pe parcursul anilor 2020-2021 ca parte a studiului UNESCO privind viitorul universităților până în 2050.

Participanții apreciază, potrivit sursei citate, că, așa cum se prezintă el în prezent, ca element nodal al activităților și experiențelor studențești, campusul nu va fi înlocuit, ci va fi completat de tehnologie, ca instrument de predare și învățare. Participanții au apreciat că aceeași tehnologie poate avea un impact pozitiv asupra incluziunii și accesibilității.

Dar ei se tem, pe de altă parte, că asocierea între tehnologie și întărirea “caracteristicilor de piață” în activitățile universitare ar putea determina nu doar rezultate bune, precum o creștere a calității, ci și la o stratificare și mai pronunțată a societății, în funcție de educație.

Totodată, participanții la focus grupurile menționate cred că “mobilitatea se va transforma în conectivitate”, pe măsură ce călătoria în alte țări va fi înlocuită tot mai adesea de instrumente tehnologice care permit studenților să se implice diversificat în viața comunității globale. În același timp, studenții consideră că universitățile vor răspunde mai mult nevoilor comunităților locale, prin abordarea inegalităților existente acolo, în același timp cu implicarea în colaborări internaționale. Participanții au apreciat, totodată, că unele forme virtual de mobilitate ar fi la fel de benefice pentru schimburile interculturale.

Urban Tale 15 Copy
ANTREPRENORIAT - După cei şase ani de facultate, un an de pregătire şi doi de doctorat, o tânără a decis că nu este ce îşi doreşte şi a inceput o afacere cu doar 70 de lei, cu are câştigă zeci de mii de euro
businessmagazin.ro

Irina Rusu ar fi putut să fie medic veterinar. Asta dacă, după cei şase ani de facultate, un an de pregătire şi doi de doctorat, nu ar fi renunţat mai mult sau mai puţin brusc, pentru că i se părea tot mai dificil să se regăsească în această meserie. S-a regăsit însă într-o altă activitate pe care a transformat-o într-un business.

În timpul facultăţii, făcusem un curs de design grafic şi am înţeles că asta îmi aduce mai multă plăcere şi mult mai puţin stres, aşa că treptat am făcut acest salt profesional.”

Aşa a prins contur şi culoare Urban Tale, un atelier unde papetăria, caligrafia şi mesajele personalizate fac casă bună împreună, în Cluj-Napoca. Proiectul a pornit de fapt în februarie 2016, în preajma Zilei Îndrăgostiţilor, cu un set de cartoline în stilul în care Irinei i-ar fi plăcut să cumpere sau să primească.

„Am fost mereu pasionată de papetărie şi acest prim pas a fost un vis şi o plăcere puse în practică.”

Investiţia iniţială a fost de fix 70 de lei, cât a costat-o să facă primul set de cartoline cu mesaje mai diferite decât ce se găsea atunci prin librării. Deşi punea toată pasiunea la bătaie, nu a luat prea în serios Urban Tale până anul trecut, când a început să şi câştige din asta, nu doar să reinvestească puţinul pe care îl făcea din vânzări. Până în 2020, Irina era freelancer în graphic design şi social media management, iar Urban Tale a fost mult timp doar un hobby.

Irina Rusu este one-woman show în acest proiect, făcând totul singură: de la design la poze, de la căutat producţie la împachetat, de la comunicat online la trimis colete. Estimează că din activitatea Urban Tale a avut în 2020 un profit de 20.000 de euro.

„Urban Tale este un hobby în continuare pentru că reinvestesc aproape tot profitul pentru a crea produse noi mai faine şi mai scumpe. Stocurile costă mult, iar producţia la cantităţi mici este un efort destul de mare. Acum am plătit facturi măricele pentru tricouri brodate, ceşti şi calendare pentru 2022.”

Elevi Mici 620x400
Părinte în fața incertitudinii din pandemie. Ce îi poate ajuta pe copii
europalibera.org

Impredictibilitatea a fost cuvântul care a caracterizat sistemul educațional cel mai bine în pandemie, din cauza măsurilor neclare luate de autorități și a riscului de infectare cu Covid, spun părinții, elevii, profesorii și specialiștii.

În valul 5 cu tulpina Omicron cei mai afectați sunt copii și tinerii, în rândul cărora se înregistrează rate mari de îmbolnăvire, chiar dacă formele nu sunt grave. Cu toate acestea, a crescut și numărul copiilor internați în spitale. În România, școlile rămân deschise în funcție de un algorit care ține cont de gradul de ocupare al paturilor de spital.

Psihologii spun că „pregătirea” unei zile în care elevul merge la școală diferă în funcție de grupa de vârstă din care face parte. Părinții trebuie să își amintească și acest lucru, chiar și după doi ani de pandemie.

„Dacă vorbim de elevii de liceu, copiii de peste 16 ani deja își proclamă dreptul la libera alegere și la independență, atunci ar trebui să avem o ședință cu copilul și să punem cap la cap ideile noastre și ideile lui, să vedem cum e mai bine pentru el”, spune psihologul Loredana Tudorache.

Aceasta mai arată că, în cazul copiilor de vârstă mică, părinții nu trebuie să se panhicheze în caz de îmbolnăvire.

„Dacă vorbim de școlarul mic, iarăși cred că părintele ar trebui să gândească rațional, pentru că la copiii de până în 12 ani ne raportăm la neuronii oglindă sau la mimetism. Sigur că e OK să fie preocupat de eventualitatea unei îmbolnăviri cu acest virus, dar nu e în regulă ca părintele să se panicheze”, adaugă psihoterapeutul.

„Copilul poate învăța panica, o recunoaște și o învață de la părinte. Frica se învață. În aceeași măsură, copilul poate învăța de la părintele lui gândirea rațională, care duce la acțiune: avem situația asta, ce facem? Putem să rămânem acasă și să vedem dacă ne asumăm ce presupune asta sau putem merge la școală și să vedem dacă putem trăi cu pericolul infectării, să ne asumăm consecințele”, mai explică Loredana Tudorache, pentru Europa Liberă.

Ea spune că starea de spirit este foarte importantă, iar părinții trebuie să fie atenți cum se poziționează în fața unei situații nou ivite, precum apariția unor cazuri de Covid în clasa copilului.

„E o vorbă veche și bună: fă rai din ce ai. Repet, copilul nu devine anxios de unul singur, el învață asta de la un părinte sau de la amândoi”.

Doctorul Adrian Marinescu le recomandă părinților ca, din punct de vedere sanitar, să aibă în vedere că se iau măsuri de prevenire a infectării în școli, înainte să fie aduse în discuție eventualele cazuri pozitive.

„Părintele trebuie să plece de la ideea că sunt niște măsuri care previn infectarea, înainte de a discuta dacă sunt cazuri în clasă. Dacă sunt deja cazuri, cei care au fost în contact direct nu pot decât să fie izolați, asta e clar. Dacă au stat cu mască, teoretic nu se consideră persoană de contact, dacă e colegul de bancă, bineînțeles că e un risc”, declară directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”.

Image 2022 01 21 25316952 0 Grafic Ghetau
Profesorul de demografie Vasile Ghețău: Generația din 1961 a fost ultima care a asigurat înlocuirea populației
hotnews.ro
Reputatul demograf român a prezentat (cu ocazia primei întâlniri a Consiliului de Comunicare și Transparență, organ consultativ pentru organizarea Recensământului Populației și Locuințelor) în premieră graficul de mai sus, adăugând:” Datele INS asupra numarului de nascuti din anii 2012-2022 ne-au permis determinarea indicatorilor de natalitate și a ratelor de fertilitate pe varste ale populatiei feminine, descriind nivelul scazut al acestora din perspectiva declinului populatiei. Aceste date ne ofera o alta perspectiva asupra evolutiei populatiei tarii în timp”.
„Este vorba de masura în care generatiile se înlocuiesc în timp. lndicatorul este nivelul descendentei atinse de generatiile feminine de la naștere pana la data recensamantului, numarul mediu de copii aduși pe lume de o femeie. Avem datele de la recensamantul din anul 2011 și vom putea vedea la recensamantul 2023 în ce masura descendenta generatiilor s-a diminuat în contextul celor 11 ani de natalitate scazuta. În acest nivel al numarului mediu de copii aduși pe lume de o femeie se afla masura evolutiei în timp a populatiei tarii, indicatorii anuali ai natalitații nefiind decat secvente în formarea descendentei finale la varsta de 50 de ani. lata în figura care urmeaza evolutia descendentei finale la generatiile 1931-1981 (date de recensământ combinate cu date din statistica natalitătii). Vorbeam de descendența finală a generațiilor și vârsta medie a mamelor pe foarte multe generații. Descendența a fost superioară nivelului de îmlocuire până în 1961. Generația din 1961 a fost ultima care a asigurat nivelul de înlocuire. Toate celelalte generații au descendența finală sub nivelul de înlocuire. Vârsta medie a mamei la naștere arată o creștere extraordinară ca dimensiune”, mai spune profesorul Ghețău.

Recensământul care începe peste puțin timp , mai spune Vasile Ghețău, ne va arata mărimea populației în vârstă de muncă într-un context în care, prin efectele conjugate ale reculului dramatic al natalității și al imensei migratii externe, în Romania s-a instalat și se amplifica criza fortei de munca, punand în pericol programele de dezvoltare economica. Recensamantul va arata marimea reala a populatiei vârstnice,o populatie în creștere ca dimensiune și proportie în populatia tarii, ridicand în masura crescanda numeroase probleme de ordin economic, social și medical care așteapta solutii realiste.

”Este probabil ca numărul populației rezidente a țării să se situeze sub cel pe care îl cunoaștem astazi, calculat pornind de la recensamantul din anul 2011. Determinarea exacta a acestui numar la viitorul recensamant ridica insa o problema extrem de complexa. Fara identificarea, oficializarea și implementarea unei soluții de înregistrare/determinare permanenta a migratiei externe la nivel de localitati dupa recensamant, îndeosebi a plecarilor în strainatate cu schimbare de reședinta obinuita și intoarcerilor din strainatate cu schimbare de reședinta obișnuita, datele recensamantului își pierd valoarea și exista riscul perpetuarii situatiei de pana acum al necunoașterii populatiei rezidente a tarii pe localitati. Riscurile sunt enorme. Solutia care va fi adoptata trebuie aplicata înca din toamna anului 2021, evaluata ca punere în practica, adaptata la realitati în schimbare și oficializata, astfel încat dupa recensamant sa fie aplicata eficient”, conchide profesorul Ghețău.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.