EȘTI AICI:
UVT pentru mediul preuniversitar

UVT pentru mediul preuniversitar

Universitatea de Vest din Timișoara acordă o atenție deosebită nu doar studenților săi – principalii beneficiară ai actului educațional – ci și viitorilor săi studenți, elevii din învățământul liceal, cu care interacționează cu mult înainte ca aceștia să facă primii pași către mediul universitar, precum și cadrelor didactice din sistemul preuniversitar și unităților de învățământ implicate în formarea viitorilor studenți. Pentru UVT parteneriatul mediu universitar – mediu preuniversitar nu este doar un deziderat, ci este o realitate materializată printr-un parteneriat solid, oportunități, proiecte și activități comune și sprijin oferit colegilor noștri cu un rol atât de important în sistemul educațional.

În fiecare an aducem oferta educațională a universității noastre mai aproape de elevi prin Caravana UVT, în cadrul căreia reprezentanții UVT, alături de studenți voluntari, vizitează cele mai importante licee din bazinul principal de selecție al UVT și răspund tuturor curiozităților pe care viitorii studenți le au cu privire la mediul universitar și viața de student la UVT. În activitatea Caravanei UVT sunt vizați în special elevii din clasele a XI-a și a XII-a din peste 100 de licee din județele Alba, Arad, Bihor, Brașov, Caraș-Severin, Gorj, Hunedoara, Maramureș, Mehedinți, Satu Mare, Sibiu, Timiș, Vâlcea, informația privind oferta UVT fiind diseminată unui număr de aproximativ 15.000 de elevi anual. Oferta educațională a universității este promovată și elevilor români de pretutindeni, în cadrul mai multor licee din Serbia și Republica Moldova. Totodată, suntem prezenți în fiecare an la principalele târguri educaționale naționale și internaționale, unde avem ocazia de a prezenta universitatea participanților.

De asemenea, în fiecare an ne asigurăm că elevii au ocazia să cunoască îndeaproape universitatea noastră prin intermediul Vizitelor la UVT, eveniment despre care puteți descoperi mai multe detalii AICI. În plus, organizăm periodic webinare de prezentare a ofertei educaționale UVT, pentru ca orice elev să poată afla informațiile necesare despre procesul de admitere la UVT.

O altă ocazie prin care elevii au ocazia de a cunoaște universitatea noastră, mai exact de a se simți „studenți” timp de 2 săptămâni, este proiectul West Summer University, o școală de vară organizată de OSUT (Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara), în parteneriat cu UVT, desfășurată anual începând din anul 2011. Proiectul oferă elevilor de clasa a X-a și a XI-a oportunitatea de a experimenta viața de student în Timișoara și de a fi informați și consiliați corespunzător cu privire la studiile universitare pe care urmează să le parcurgă. Mai multe informații despre acest proiect sunt disponibile AICI.

UVT a dezvoltat și o platformă prin care elevii pot parcurge teste de orientare vocațională în regim gratuit, urmând a primi apoi recomandări de domenii de studii în acord cu interesele, abilitățile și aptitudinile lor – YTM. Rapoartele generate de platformă în urma procesului de testare pot fi interpretate apoi cu sprijinul consilierilor UVT din cadrul Centrului de Consiliere și de Orientare în Carieră (CCOC). Mai multe informații despre platforma YTM, dar și despre cum pot veni consilierii CCOC-UVT în sprijinul elevilor sunt disponibile AICI.

Elevii au ocazia de a interacționa cu Universitatea de Vest din Timișoara încă din anii de liceu și în cadrul concursurilor dedicate acestora organizate de facultățile UVT. Cei care obțin rezultate foarte bune la acestea pot beneficia de avantaje în procesul de admitere, în acord cu regulamentele privind organizarea și desfășurarea procesului de admitere ale facultăților. Anunțurile cu privire la concursurile care urmează să se desfășoare sunt disponibile AICI.

Pentru că ne dorim să fim un sprijin real pentru elevi încă din perioada studiilor lor liceale, anual, pe parcursul semestrului al doilea, UVT organizează sesiuni de pregătire gratuite pentru examenul de Bacalaureat, pentru toate disciplinele de examen, susținute de cadre didactice universitare și deschise tuturor elevilor. Despre acestea, puteți afla mai multe detalii AICI.

Pentru a veni în sprijinul candidaților la procesul de admitere și a asigura accesul tuturor la etapa de înscriere, UVT organizează mai multe centre județene de admitere (în anul 2023 acestea funcționând în 10 județe diferite: Alba, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Gorj, Hunedoara, Mehedinți, Satu Mare, Timiș și Vâlcea), unde aceștia se pot prezenta pentru a parcurge pașii necesari înscrierii la UVT, sprijiniți de colegii noștri, sau pentru a afla mai multe informații despre universitate.

UVT încurajează permanent excelența și sprijină elevii care au obținut rezultate deosebite la diverse concursuri și olimpiade naționale și internaționale pe perioada studiilor liceale, oferind astfel condiții speciale de admitere și pachete de beneficii pentru cei care aleg să urmeze studiile universitare la UVT, despre care puteți afla mai multe detalii AICI.

Gala Excelenței „Iancu de Hunedoara”, un eveniment anual la care UVT este partener, are ca scop premierea elevilor olimpici, a coordonatorilor acestora și a elevilor din clasa a XII-a cu rezultate excepționale la învățătură din județul Hunedoara, prin acordarea de burse pe o perioadă de 12 luni. În plus, premianții Galei, care devin ulterior studenți ai UVT, vor beneficia de  bursa Juventutes Hunedorenses pe o perioadă de 12 luni, respectiv de cazare gratuită în căminele UVT. 

UVT este preocupată de asemenea și de formarea cadrelor didactice din mediul preuniversitar, desfășurând programe care au ca scop final creșterea calității procesului educațional. Astfel, în cadrul UVT funcționează Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic (DPPD), care furnizează și gestionează programe de dezvoltare a competențelor profesionale pentru studenţii şi absolvenţii învățământului superior și pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar și superior. Programul de formare psihopedagogică în vederea certificării competențelor pentru profesia didactică poate fi urmat în cadrul UVT inclusiv în regim postuniversitar. De asemenea, începând din anul universitar 2020-2021, UVT are în ofertă și programe de studii universitare de masterat didactic în 5 domenii (Biologie, Chimie, Educație fizică și sport, Fizică și Geografie). 

Pentru a veni în sprijinul cadrelor didactice din mediul preuniversitar, UVT a dezvoltat programul de studii postuniversitare de formare și dezvoltare profesională continuă Tehnologii digitale în procesul educațional, care își propune formarea acestora în scopul utilizării tehnologiilor digitale în procesul de predare-învățare-evaluare.

Pentru a consolida legăturile cu sistemul de învățământ preuniversitar și pentru a dezvolta activități dedicate elevilor și profesorilor, la UVT funcționează Serviciul Relația cu Mediul Preuniversitar (SRMP), din cadrul Direcției de Management Educațional (DME)