
Cu mare entuziasm, anunțăm lansarea celei de-a patra ediții a Lunii Verzi @ UVT, ce se va desfășura între 6 mai – 5 iunie 2025! Peste 60 de evenimente vor explora teme importante legate de sustenabilitate, regenerare și protecția mediului.
🌱 Evenimentele din prima săptămână (6-12 mai):
- Between Reality and the Pine Forest, expoziție conceptuală organizată de Sânziana Gheorghe din cadrul Facultății de Arte și Design. Expoziția se va desfășura în perioada 1-15 mai 2025, în Galeria Mansardei FAD și își propune să exploreze, printr-o paralelă simbolică, legătura dintre regenerarea pădurii și regenerarea personală și interpersonală prin memorie. Abordând tema sustenabilității ca element central, proiectul urmărește să evidențieze conexiunea profundă dintre procesele de protecție și transformare a mediului și procesele de reconstrucție interioară, promovând astfel reflecția asupra echilibrului dintre natură și dezvoltarea personală. Prezentarea proiectului va avea loc în data de 15 mai 2025, ora 13:00, în Galeria Mansarda FAD.
- Expoziția doctorală Lost Shows / Spectacole pierdute, organizată de doctoranda Mădălina Trofin din cadrul Facultății de Arte și Design, cu sprijinul coordonatorului științific Cristian Sida. Expoziția va avea loc pe holul Fabricii Azur, începând cu data de 1 mai 2025 și își propune să exploreze și să reconstituie, printr-o abordare artistică, spectacolele pierdute ale vieții, evidențiind evenimente și atmosfere din mediul rural și urban care, deși odinioară vibrante și pline de viață, au fost treptat uitate. Prin utilizarea materialelor precum plasticul sintetic și bioplasticul – acesta din urmă simbolizând efemeritatea și amintirea – expoziția subliniază atât fragilitatea momentelor trăite, cât și importanța sustenabilității ca formă de coexistență armonioasă cu mediul și ca metodă de conservare a valorilor și frumuseții vieții. Data exactă a evenimentului va fi comunicată ulterior.
- Tur ghidat pe segmentul central al centurii verzi a Timișoarei, organizat de Florentina Popescu din cadrul Facultății de Chimie, Biologie și Geografie. Evenimentul va avea loc pe 5 mai 2025 și își propune să ofere participanților o experiență educativă și practică, facilitând înțelegerea corectă a elementelor urbanistice, arhitecturale și culturale ale orașului.
- Chimia verde ca motor al schimbării. Provocări și oportunități, organizat de Aurelia Visa și Bianca Maranescu din cadrul Facultății de Chimie, Biologie și Geografie, Departamentul de Chimie. Evenimentul va avea loc pe 5 mai 2025 și își propune să ofere o perspectivă detaliată asupra modului în care principiile chimiei verzi pot fi aplicate în diverse domenii.
- Tururi ale Timișoarei pe bicicletă, organizat de Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara în colaborare cu RoBikeValley. Evenimentul se va desfășura în perioada 5 mai – 6 iunie 2025 și se adresează mediului academic (studenți, cadre didactice, cercetători, personal administrativ). Activitatea își propune să promoveze mobilitatea sustenabilă și cunoașterea orașului Timișoara prin tururi ghidate pe bicicletă, într-o atmosferă relaxată, cu muzică, pauze și explicații culturale sau istorice.
- Fefsatlon, organizat de Domokos Martin, Arnăutu Gabriel, Arseni Nada, Bota Eugen, Popescu Octavian, Reitmayer Eric, Pirjol Ionut, Păuțu Anamaria, Negrea Cristian, Petracovschi Simona, Strava Cosmin din cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport. Evenimentul va debuta pe 7 mai 2025 și se va desfășura pe parcursul mai multor zile, conform planificării disponibile aici. Evenimentul se adresează mediului preunivesitar și își propune să promoveze practicarea exercițiilor fizice în rândul copiilor, contribuind astfel la dezvoltarea lor fizică, mentală și socială. Evenimentul urmărește să încurajeze socializarea, colaborarea și comunicarea, oferind în același timp o alternativă sănătoasă la utilizarea excesivă a dispozitivelor electronice. Prin această inițiativă, copiii sunt motivați să adopte un stil de viață activ, să dezvolte reziliența și să interiorizeze valori precum respectul și fair-play-ul.
- Bike trail TIM, organizat de Ilie Rădoi din cadrul Facultății de Chimie, Biologie și Geografie. Evenimentul își propune să dezvolte și să testeze modele de intervenție pentru creșterea siguranței rutieră în jurul școlilor, utilizând analiza GIS și studii de caz, precum cel al Liceului Calderon din Timișoara. Prin identificarea și proiectarea unor soluții precum piste de biciclete, activitatea urmărește să facă traseele către școală mai sigure și accesibile, cu posibilitatea de extindere a intervențiilor la nivelul întregului oraș. Data exactă a evenimentului va fi anunțată ulterior.
- Lecție despre înot și importanța activității sportive la copii, organizat de Ionuț Pîrjol din cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport în parteneriat cu World Class România SA. Evenimentul va avea loc în 9 mai 2025 între orele 17-19:00, la bazinul de înot din cadrul clubului World Class, Iulius Town. Evenimentul este organizat ca lecție deschisă unde cursanții vor fi familiarizați cu mediul acvatic, prin jocuri și exerciții adecvate elevilor pentru învățarea și perfecționarea procedeelor de înot, accentuând totodată importanța activității fizice. Pentru a vă înscrie, vă invităm să completați acest formular.
- Studenții criminaliști identifică urme biologice în teren, organizat de Adrian Sinitean și Bianca Maranescu din cadrul Facultății de Chimie, Biologie și Geografie, Departamentul Biologie. Evenimentul va avea loc în perioada 9-11 mai 2025 și vizează analiza potențialelor urme biologice ce pot fi descoperite, cercetate și ridicate din teren.
- Studenții criminaliști identifică urme chimice în teren, organizat de Adrian Sinitean și Bianca Maranescu din cadrul Facultății de Chimie, Biologie și Geografie, Departamentul Chimie. Evenimentul va avea loc în perioada 9-11 mai 2025 și vizează analiza potențialelor urme chimice ce pot fi descoperite, cercetate și ridicate din teren.
- Sustenabilitatea în FSGC: Realități și perspective, organizat de Andrei Tufis din cadrul Facultății de Științe ale Guvernării și Comunicării. Evenimentul va avea loc pe 10 mai 2025, în intervalul 11:00 – 14:00 și se adresează mediului academic (studenți, cadre didactice, cercetători, personal administrativ). Evenimentul își propune să prezinte și să analizeze rezultatele Chestionarului Interactiv „Sustenabilitatea în Facultatea de Științe ale Guvernării și Comunicării” și ale Raportului „Trenduri în sustenabilitate. O analiză FSGC”. Prin intermediul unei dezbateri interactive, participanții vor avea ocazia să discute concluziile acestor analize și să exploreze factorii care influențează sustenabilitatea, precum reglementările, economia și inteligența artificială.
- Hai să curățăm!, organizat de Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara. Evenimentul va avea loc pe 10 mai 2025 și se adresează mediului academic, mediului preuniversitar, personalului din administrația publică, din mediul privat local/regional și societății civile. Activitatea își propune să promoveze responsabilitatea față de mediu și spiritul civic prin implicarea participanților în curățarea și igienizarea Complexului Studențesc.
🔗 Accesați programul complet aici: https://www.uvt.ro/cercetare/2025/03/dam-startul-lunii-verzi-uvt-2025/
Rămâneți conectați toate evenimentele și activitățile din cadrul Lunii Verzi! Împreună, putem promova un viitor sustenabil!