EȘTI AICI:
Ziua Datelor Deschise la Timișoara – 15 Martie 2025, la ICAM – UVT

Ziua Datelor Deschise la Timișoara – 15 Martie 2025, la ICAM – UVT

În data de 15 martie 2025, comunitatea locală s-a reunit la Institutul pentru Cercetări Avansate de Mediu ICAM – UVT pentru a celebra Ziua Datelor Deschise la Timișoara, un eveniment dedicat explorării și valorificării informațiilor accesibile tuturor.

Un eveniment de impact

Ziua Datelor Deschise la Timișoara a fost organizată de Universitatea de Vest din Timișoara, prin Facultatea de Științe ale Guvernării și Comunicării și Social Fabrics Research Lab, împreună cu partenerii Asociația Banat IT, Primăria Municipiului Timișoara și Secretariatul General al Guvernului. La nivel global, Open Data Day este susținut de Open Knowledge Foundation (OKFN) prin Open Knowledge Network.

Evenimentul gratuit a reunit comunitatea într-un proces participativ de identificare a nevoilor și co-creare, unde invitați speciali ne-au arătat importanța transparenței și deciziilor informate prin exemplele proiectelor lor. Apoi, în sesiuni participative am modelat o platformă de resurse și dialog, precum și planul Timișoarei pentru valorificarea datelor deschise.

Ce sunt datele deschise și la ce folosesc?

Datele deschise sunt la informații care sunt disponibile în mod gratuit pentru oricine pentru a fi accesate, utilizate, modificate și partajate. De obicei, acestea sunt furnizate într-un format ușor de prelucrat. Datele deschise sunt adesea utilizate pentru a promova transparența, inovarea și colaborarea în diverse domenii, cum ar fi știința, administrația, educația și tehnologia.

Datele deschise pot include seturi de date privind cheltuielile publice, date privind mediul sau statistici privind sănătatea publică. Ideea este de a permite persoanelor, organizațiilor și comunităților să analizeze și să utilizeze datele pentru binele comun. Mai multe detalii despre strategia națională privind datele deschise, 2024-2028 sunt disponibile pe site-ul Secretariatului General al Guvernului.

Tematici și grupuri de lucru

Participanții s-au împărțit în patru grupuri de lucru și, ghidați de facilitatori cu experiență, au contribuit la discuții cu idei.

  • Instituții Publice: Discuții despre importanța accesibilizării datelor, identificarea tipurilor de date relevante, cine le pune la dispoziție și modalitățile de a le face accesibile publicului larg.
  • Societate Civilă: Discuții despre motivele pentru care ne interesează datele deschise ca cetățeni, identificarea surselor de acces la acestea, modalitățile de contribuție și motivele pentru implicare.
  • Mediul de Afaceri: Explorarea oportunităților de afaceri generate de mișcarea Open Data și identificarea altor avantaje economice și de inovare.
  • Mediul Academic: Explorarea rolului datelor deschise în educație și cercetare, subliniind oportunitățile de inovare.

Websitehttps://tm.opendataday.ro/

Facebookhttps://fb.me/e/7CziAd0tV

Contact organizatori: Silvia Fierăscu & Victor Nițu,contact@opendataday.ro