EȘTI AICI:
XIIIth International Avanos Applied Ceramics Symposium

XIIIth International Avanos Applied Ceramics Symposium

Organizat de Nevșehir Hacı Bektaș Veli University,XIIIth International Avanos Applied Ceramics Symposium, a avut loc în perioada 24 iunie-5 iulie 2024 în Avanos, Nevșehir, Turcia. Participanți: Asim Abbasob, Zaur Ahmedov, Betül Aytepe Serinsu, Bahadır Cem Erdem, Pınar Baklan, Daniela Catona, Fazıl Ercan, Kamran Ibrahimxelilov, Ferit Cihat Serkaya, Hiroki Yamada și Xueying Yi.

Cu invitați artiști ceramiști din Turcia, România, Japonia, China și Azerbaidjan, Simpozionul UAUSS XIII a inclus o expoziție cu lucrările artiștilor la Universitatea din Nevșehir, un workshop de ceramică, o sesiune de arderi experimentale și prezentări ale portofoliilor de creație ale participanților.

Este de interes să amintim în acest context și relevanța locului, Cappadocia fiind un spațiu strâns legat de îndeletnicirile asociate ceramicii, centrele de ceramică din regiune, numeroase și foarte active, fiind încurajate și susținute de mediul de afaceri local. Vizita la Muzeul subteran de Ceramică Güray din Avanos este un exemplu de îmbinare a tradițiilor milenare cu prezentul, alături de piese ceramice antice, în muzeu fiind expuse opere ale ceramiștilor turci contemporani.

Artiștii invitați la simpozion au participat zilnic la un atelier de ceramică în aer liber desfășurat pe malul râului Kizilirmak, unde au fost asistați de studenți voluntari ai Facultății de Arte Vocaționale din Avanos. Fiecare participant a avut ca rezultat final o lucrare ceramică de mari dimensiuni, tridimensională sau parietală.

De asemenea, a fost vizitat centrul de cuptoare de arderi ceramice experimentale, unde a avut loc o sesiune de ardere cu săruri, fiecare artist participant contribuind cu o lucrare proprie în cadrul experimentului.

Expoziția de la Universitatea din Nevșehir a dezvăluit preocupările ceramice diverse ale participanților simpozionului, fiecare dintre artiști contribuind cu o lucrare care a fost prezentată publicului.

Evenimentul face parte dintr-o serie de acțiuni similare dedicate ceramicii organizate de Facultatea de Arte Vocaționale din Avanos, acțiuni care au în vedere conectarea la dimensiunile deopotrivă tradiționale și artistice ale ceramicii. Prezentările cu portofoliile de creație ale participanților au evidențiat preocuparea spre direcția de prezervare a metodelor ceramicii tradiționale, așa cum se întâmplă în centrul de Ceramică Abad din Azerbaidjan, reprezentat în cadrul simpozionului de Asim Abbasob, Zaur Ahmedov și Kamran Ibrahimxelilov. 

Portofoliile de creație personală prezentate de ceramiștii din Turcia au reliefat atât apartenența la tradiția ceramicii din Turcia în general și a zonei Cappadocia în special, cât și aspirațiile artistice ale fiecărui ceramist în parte: Betül Aytepe Serinsu, Bahadır Cem Erdem, Ferit Cihat Serkaya, Fazıl Ercan, Pınar Baklan.

Portofoliul prezentat de Hiroki Yamada din Japonia a fost o demonstrație de măiestrie ceramică, care totodată perpetuează specificitatea culturii și ceramicii japoneze.

 Prezentarea lui Xueying Yi din China este un alt exemplu în care fundamentul de milenii al abordărilor ceramice chineze este fructificat într-un mod creativ și proaspăt.

În cadrul prezentărilor Daniela Catona și-a expus creația artistică alături de proiectele Pend în care studenții Facultății de Arte și Design, Universitatea de Vest din Timișoara, au relaționat cu atributele conceptuale ale ceramicii.

Pe tot parcursul prezentărilor au avut loc dialoguri între artiști și public, întrebările făcând referire la aspectele inedite care au fost remarcate, diversitatea și eterogenitatea prezentărilor determinând interesul spre dialog al participanților.

Simpozionul a continuat cu vizita zonei atât de speciale a Cappadociei, cea a muzeului în aer liber din Göreme, unde au putut fi admirate primele biserici creștine săpate în stâncă, și a culminat cu o vizită nocturnă într-o biserică săpată în piatră, loc în care au fost înmânate diplomele de participare.

Evenimentul UAUSS XIII a punctat toate palierele unui eveniment de anvergură, având un rol de socializare, de stabilire a unor legături interpersonale, element esențial pentru  coagularea unei atmosfere care să stimuleze deschiderea spre nou, spre ceilalți, și totodată spre propria creativitate. 

Conf. univ. dr. Daniela Catona