Accademia di Romania din Roma cu sprijinul Ambasadei României în Republica Italiană, în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara, au organizat, în data de 14 noiembrie, vernisajul expoziției „Emergenze”, un eveniment care marchează douăzeci de ani de la înființarea Școlii doctorale în Arte în cadrul Universității de Vest din Timișoara.
La această expoziție, deschisă până în data de 14 decembrie 2023, participă cu lucrări de pictură, grafică, sculptură și fotografie, doctoranzii Raluca Anghel, Ovidiu Batista, Mirela Cerbu, Sânziana Gheorghe, Uliana Gujuman, Ciprian Hord, Emanuela Andreea Hrițcu, Bogdan Matei, Andrei Răzvan Neciu, Andrei Pituț, Alexandra Satmari, Mihai Toth, Mădălina Trofin și Bianca Tulea.
La vernisaj au luat cuvântul doamna Oana Boșca-Mălin, Director adjunct și Coordonator de programe culturale la Accademia di Romania în Roma, prof. univ. dr. Adriana Lucaciu, Directorul Școlii doctorale în Arte, lect. univ. dr. Andreea Lazea, curatorul expoziției, precum și reprezentanți ai artiștilor doctoranzi.
Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: „Suntem onorați să realizăm o extensie internațională a programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii prin expoziția dedicată aniversării celor douăzeci de ani de la înființarea Școlii doctorale în Arte în cadrul Universității de Vest din Timișoara. Mulțumim partenerilor din cadrul Ambasadei României în Republica Italiană și din cadrul Accademia di Romania din Roma, alături de care oferim românilor din Italia și italienilor pasionați de lumea artelor o bogată ilustrare a școlii timișorene de arte.”
Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Italiană, în Republica Malta și în Republica San Marino, Gabriela Dancău: „În anul în care Timișoara este un reper central pe harta culturii europene, suntem deosebit de bucuroși și mândri să oferim publicului italian o mostră a creativității și talentului tinerilor artiști timișoreni de la Universitatea de Vest, într-unul din spațiile culturale de referință, Accademia di Romania. Cultura rămâne un mijloc indispensabil pentru cunoașterea unui popor, iar creațiile artiștilor români expuse în acest sfârșit de toamnă în capitala italiană contribuie în mod indubitabil la cunoașterea poporului român, cu propriile sensibilități și perspective. Calde mulțumiri conducerii Universității de Vest din Timișoara pentru colaborarea exemplară, cât și studenților talentați pentru bucuria de a ne împărtăși propria lor viziune artistică, nutrind speranța de a-i revedea și în etapele viitoare ale carierei lor.”
Evenimentul face parte din programul cultural „La UVT, Cultura este Capitală!”, inclus în Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, teritoriul Oameni, stația Reflecții, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, cofinanțat de Consiliul Județean Timiș, prin programul TimCultura 2023.