EȘTI AICI:
”Unseen Amsterdam” – târg de fotografie contemporană

”Unseen Amsterdam” – târg de fotografie contemporană

Între 19 și 22 septembrie 2024, Lector Univ. Dr. Mădălin Mărienuț de la Facultatea de Arte și Design/UVT, a participat la renumitul târg de fotografie contemporană Unseen Amsterdam, un eveniment care reunește artiști din întreaga lume și promovează inovația în arta vizuală. Reprezentat de Galeria Camera Cluj, și cu sprijinul Institutului Cultural Român, Mădălin Mărienuț a avut oportunitatea să-și expună proiectul fotografic intitulat „Wounded Light”, prin care își propune să aducă în atenția publicului, în special tinerilor, unul dintre evenimentele importante din istoria recentă a României, Mineriada din 13-15 iunie 1990. 

Spațiul Camera Cluj, care a găzduit alături de proiectul lui Mădălin Mărienuț și lucrările artiștilor Irina Dora Măgurean și Szillard Gaspar, a fost vizitat de sute de persoane de-a lungul celor patru zile de târg. Vizitatorii au avut ocazia să interacționeze cu artiștii și să discute despre procesul lor creativ și conceptele din spatele fotografiilor expuse. Lucrările au captat atenția publicului nu doar prin tehnica impecabilă, ci și prin puterea emoțională pe care o emană. Printre personalitățile care au vizitat spațiul Camera Cluj s-au numărat Liviu Sebastian Jicman, Președintele Institutului Cultural Român, Sanjhevi Kempadoo, Membership and Development Manager la ELIA Artschools și colega noastră Asist. Univ. Dr. Cezara Pădurean, de la Departamentul Design și Arte Aplicate al Facultății de Arte și Design. În special, prezența lui Liviu Sebastian Jicman la eveniment subliniază susținerea Institutului Cultural Român pentru promovarea artei românești în contexte internaționale, iar discuțiile purtate cu artiștii au subliniat importanța diversificării vocilor și viziunilor din cadrul artei contemporane.

Unseen Amsterdam, fondat în 2012, a devenit rapid unul dintre cele mai importante evenimente de artă fotografică din Europa. Evenimentul aduce împreună fotografi emergenți și consacrați, oferindu-le posibilitatea de a-și prezenta lucrările în fața unui public larg format din colecționari, curatori și critici de artă. Anul acesta, Unseen Amsterdam a atras peste 25.000 de vizitatori, consolidându-și astfel reputația de spațiu esențial pentru descoperirea de noi talente și noi direcții artistice. Aceasta nu este doar o ocazie de a expune, ci și o platformă pentru dialog artistic, schimb de idei și potențiale colaborări. Prezența la Unseen conferă artiștilor vizibilitatea necesară pentru a atrage atenția asupra proiectelor lor și pentru a le oferi un context critic relevant.

Irina Dumitrașcu Măgurean trăiește și lucrează la Cluj-Napoca. A studiat la Universitatea de Artă și Design Cluj, unde a obținut titlul de Doctor în arte vizuale (2013). Este conferențiar al aceleași Universități, predând la departamentul Foto- Video. A realizat stagii de cercetare la MOME în Budapesta, Academia de Artă și Arhitectură, Praga. Pe lângă activitatea artistică și didactică, Irina, coordonează activitatea spațiului expozițional artist-run “Camera”, dedicat fotografiei emergente din România și a lansat revista de fotografie Grupaj, platformă de promovare a artei fotografice din țară. În arta sa, este concentrată pe extinderea mediului fotografic dincolo de simpla înregistrare a realității.  Irina Dumitrașcu Măgurean este Conferențiar Universitar Dr. la Universitatea de Arte din Cluj-Napoca.

Szilárd Gáspár este un sculptor talentat și un artist de performance remarcabil, format la Școala de Artă din Cluj, România. Născut în 1991, el este, de asemenea, un tânăr boxer profesionist promițător, care a reprezentat cu succes România în numeroase competiții sportive internaționale. Abilitățile sale specifice de boxeur îi permit lui Szilárd Gáspár să abordeze o perspectivă conceptuală deosebită în arta sa performativă, tema centrală a cercetării sale fiind în prezent natura luptei dintre puterea umană și materie. Astfel, talentul său sportiv îmbogățește cercetarea sa atât dintr-o perspectivă spectaculoasă, cât și credibilă. În prezent Szilárd Gáspár este și Lector Universitar Doctor la Universitatea Creștină Partium.

Mădălin Mărienuț este fotograf și inițiatorul proiectului cultural-educativ Imagine. Sunet. 89’, a cărui scop este de a păstra vie memoria Revoluției în rândul tinerilor prin intermediul artelor vizuale.  Implicat în comunitatea locală prin proiectele curatoriale precum Bienala de fotografie Interfoto, expozițiile Locuri de lângă noi și IMAGO, Viziuni în tranziție sau Peru, prezentul etern, în colaborare cu Ambasada Peru în România, Mădălin are în portofoliu participări în expoziții internaționale colective dar și personale din care amintim Indigenous la Muzeul Țăranului Român, Surveillance Society, Athens și Like I was a spectator găzduite de Galeria Void din Atena, Morfologia puterii 2019 și nu în ultimul rând Wounded Light în 2021, la ICR Viena. În perioada 27 iulie-27 septembrie expoziția Wounded light a fost expusă și la Camera Cluj. Mădălin este cadru didactic la Facultatea de Arte și Design din Timișoara – UVT, unde predă fotografie.

Expoziția este inclusă în agenda mai largă de acțiuni „Optzeci plus” organizate de Facultatea de Arte și Design Timișoara, cu ocazia UVT 80. În acest an, Universitatea de Vest din Timișoara aniversează 80 de ani de la înființare, moment marcat printr-o serie de manifestări dedicate comunității timișorene, în spiritul genericului special al acestei aniversări: „UVT pentru comunitate, pentru Timișoara!”.

Lector univ. dr. Mădălin Mărienuț