EȘTI AICI:
”Still Life” – scurtmetrajul unui absolvent FAD, proiectat la Festivalul de Film „Ceau, Cinema!”

”Still Life” – scurtmetrajul unui absolvent FAD, proiectat la Festivalul de Film „Ceau, Cinema!”

Filmul de scurtmetraj Still Life (România, 2023, 3 minute), realizat de Sami Al Mouallem, proaspăt absolvent al Facultății de Arte și Design – Universitatea de Vest din Timișoara, a fost selecționat pentru secțiunea Filme Bănățene la cea de-a 11-a ediție a festivalului Ceau, Cinema!. Festivalul a avut loc în perioada 17-21 iulie în Timișoara și a adus în fața ecranului de cinema peste 5000 de spectatori.

Pentru al doilea an la rând, organizatorii festivalului au lansat, în primăvară, un apel public de înscrieri pentru (deja) tradiționala secțiune necompetițională Filme Bănățene, dedicată cineaștilor de toate vârstele din Banat. Anul acesta, un număr foarte mare de filme a fost trimis spre considerare. În acest context, reușita studentului nostru este cu atât mai notabilă. Filmul Still Life a fost selecționat și proiectat în cadrul festivalului, în eleganta sală de la Cinema Victoria, într-o selecție eclectică de scurtmetraje, incluzând producții de facturi și genuri foarte diferite, de la dramă și comedie neagră, la animație. Aceste filme au fost realizate atât de profesioniști cu o experiență mai îndelungată, cât și de tineri cineaști aflați la început de drum. Filmul lui Sami Al Mouallem, deși are o durată de sub 4 minute, s-a remarcat prin prospețimea și ludicul său, captând atenția publicului.

Prezența în cadrul festivalului Ceau, Cinema! reprezintă un nou capitol din seria succeselor lui Sami Al Mouallem, care a mai câștigat recent premiul Best Student Short în competiția secțiunii Rolling Ideas a Festivalului Internațional de Film Short to the Point (STTP), pentru același film. Sami, în prezent proaspăt absolvent al secției Arte Plastice, Fotografie – Videoprocesarea Computerizată a Imaginii (Foto-Video, pe scurt), este pasionat de tehnicile de filmare și animație, dar și de filmul documentar. Descris de colegi și profesori drept un student model, Sami s-a remarcat prin seriozitatea, hărnicia, generozitatea și modestia sa.

Scurtmetrajul său Still Life este o comedie care explorează cu finețe granița dintre vis și realitate, utilizând o combinație ingenioasă de tehnici de filmare și animație. După numeroase încercări nereușite de a termina un desen, o artistă în devenire, aflându-se într-o criză de inspirație, își revarsă frustrarea asupra unui manechin de lemn, ca apoi, obosită, să adoarmă la masa de lucru. Manechinul batjocorit profită de ocazie pentru a se răzbuna, orchestrând o farsă „suprarealistă” pe seama artistei adormite.      

Proiectul lui Sami a fost realizat ca parte a examenului de anul II la disciplinele Video, cu sprijinul colegelor de an, Bianca Pascu și Ana Maria Constanda, și sub îndrumarea profesorilor Conf. Univ. Dr. Dan Rațiu și Lect. Asoc. Dr. Ioana Dorobanțu-Gordon, care l-au ghidat pe Sami pe tot parcursul realizării peliculei, de la prima etapă, cea a ideii și a discursului narativ, până la versiunea finală și la înscrierea în competiții de film.

Povestind despre cum s-a născut acest proiect, Sami mărturisește:

„Am vrut întotdeauna să fac ceva legat de stop motion. Încerc mereu aspecte și proiecte noi pentru a-mi lărgi orizonturile și aceasta părea o provocare fantastică pentru a realiza ceva unic. Nu pot spune exact de unde a venit inspirația, dar îmi amintesc că priveam în jurul camerei și manechinul de desen mi-a atras atenția, îl achiziționasem anul trecut pentru cursul de anatomie artistică. Mi s-a părut o idee minunată să am al doilea personaj din film sub forma unei  marionete din lemn, deoarece avea tot felurile de articulații care puteau fi mișcate liber.”

În luna iulie, Sami și-a prezentat lucrarea de licență, un film documentar emoționant despre o comunitate mai puțin cunoscută din Timișoara, în cadrul expoziției de absolvire Inner Landscapes, de la Muzeul Corneliu Miklosi, care a reunit lucrările de absolvire ale studenților de la Foto-Video, Facultatea de Arte și Design.

În continuare, Sami Al Mouallem dorește să urmeze studiile universitare de masterat în cadrul aceleiași facultăți și să experimenteze cu noi tehnici și genuri cinematografice. Nu putem decât să-i urăm mult succes în viitoarele competiții și proiecte de film, având încredere că determinarea și talentul său vor continua să-i aducă recunoaștere, apreciere și multe satisfacții academice și profesionale.

Conf. univ. dr. Daniel Rațiu