Între 16 – 18 mai a avut loc conferința Stadtbilder, Stadtsprachen. Urbane Kultur in Sprache und Literatur / Imagini și limbaje ale culturii urbane organizată de colectivul de Limba și Literatura Germană din cadrul Facultății de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest din Timișoara, în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran”, Consulatul German din Timișoara și Forumul Democrat al Germanilor din Banat.
În cadrul acestei manifestări germaniști din Timișoara și Gießen (Germania) au reflectat și dezbătut asupra reprezentărilor și rolului culturii urbane în limba și literatura de expresie germană. Astfel, s-a discutat despre spațiul urban în multiple contexte – istorice, literare, sociale, lingvistice etc. – ca fiind unul generator de imagini și limbaje specifice, care configurează semantici și identități aparte. Comunicările prezentate au condus publicul prezent prin Timișoara Hertei Müller, Viena lui Richard Wagner, Istanbulul lui José F. A. Oliver ori Parisul lui Paul Celan, descoperind diferite valențe ale spațiului urban ca unul al memoriei, al exilului și angoasei, al protestului, al tensiunilor interculturale dar și ca o importantă matrice poetică. Mozaicul social și cultural al orașelor a fost analizat și din perspectiva limbajelor urbane – dialecte, limbaje publicitare, limbaje administrative etc. – reliefându-se identități construite lingvistic, respectiv restructurări ale limbii standard, care impun regândirea modelelor de descriere a acesteia. În cadrul conferinței s-au discutat de asemenea metode de predare ale culturii europene prin proiecte realizate de studenții germaniști ai LIT/UVT. Punctele de vedere exprimate în comunicări – propuneri de noi modele de analiză și interpretări de text, de reinterpretare a unor categorii de descriere gramaticală, de noi modele de predare etc. – au condus la un stimulator schimb de experiență academică și de specialitate.
Potrivit temei, în cadrul conferinței publicul a vizionat două episoade din serialul „Timișoara. Harta Secretă: oameni și locuri“ și a vizitat expozițiile temporare și permanente ale Muzeului Național de Artă Timișoara, în special expoziția Lifeline a pictorului Dieter Mammel, dar și expoziția Banatul otoman – restituiri culturale, din cadrul Muzeului Satului Bănățean Timișoara.







