EȘTI AICI:
Simpozionul „Sfinții Trei Ierarhi – modele clasice pentru tineri”, la Universitatea de Vest din Timișoara

Simpozionul „Sfinții Trei Ierarhi – modele clasice pentru tineri”, la Universitatea de Vest din Timișoara

În ajunul sărbătoririi Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, ocrotitorii instituțiilor de învățământ teologic, Facultatea de Litere, Istorie, Filosofie și Teologie din cadrul Universității de Vest, a organizat, miercuri, 29 ianuarie 2025, în sala Rotonda (Strada Oituz nr.4), simpozionul „Sfinții Trei Ierarhi – modele clasice pentru tineri”, ediția a II-a. Prin acest demers academic adus cinstirii Sfinților Trei Ierarhi, se aduce un plus de valoare, de valorificare a teologiei și valențelor ei practice, ca răspuns la provocările lumii actuale. Partenerii acestui proiect sunt Universitatea de Vest din Timișoara, prin Facultatea de Litere, Istorie, Filosofie și Teologie, Mitropolia Banatului, ISJ Timiș și Liga Studenților din Timișoara.

            La eveniment a fost prezent Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, însoțit de părintele vicar Ionel Popescu. Înaltpreasfinția Sa a apreciat efortul de cercetare al studenților și profesorilor implicați în acest demers academic-duhovnicesc și a subliniat contribuția inestimabilă a Sfinților Părinți la cristalizarea și apărarea dreptei credințe în fața ereziilor din acele vremuri.

Din partea Universității a fost prezent prof. univ. dr. Claudiu Mesaroș, directorul Departamentului de Istorie, Teologie și Filosofie. Domnia sa a subliniat importanța ce a avut-o filosofia clasică greacă prin folosirea unor termeni de către Părinții Bisericii în explicarea învățăturii de credință în fată provocărilor din epoca lor.

De la ISJ Timiș a fost prezentă doamna profesoară Daniela Liliana Buzatu, Inspector de Religie. Dânsa a apreciat implicarea și apropierea cadrelor didactice universitare de colegii lor din învățământul preuniversitar timișorean, prin parteneriate și proiecte comune.

Din partea Ligii Studenților din Timișoara, domnișoara Ana Mera cu un grup de studenți au fost prezenți la susținerea interesantelor referate prezentate de către profesori ai Facultății de Teologie, precum și de studenți teologi, preocupați de aprofundarea vieților și operelor Sfinților Trei Ierarhi.

Din partea facultății a vorbit pr. lect. univ. dr. Daniel Enea, care a prezentat referatul: „Părinții Bisericii și valorificarea gândirii antice în educație”. De asemenea, studenții din anul II, dar și absolvenți de Teologie, au abordat teme specifice gândirii acestor corifei ai teologiei creștine, precum: „Mariologia la Sfinții Trei Ierarhi”, „Limbajul poetic al Sfântului Grigorie Teologul, ca inspirație pentru învățătura triadologică a Bisericii”, „Chipul femeii creștine în viziunea Sfântului Ioan Gură de Aur”, ș.a.

Evenimentul face parte dintr-un proiect mai amplu, ajuns la cea de-a doua ediție, ce urmărește aprofundarea și prezentarea acestor repere ale credinței, Sfinții Trei Ierarhi, ca modele clasice pentru tineri. Acest demers este deosebit de important, mai ales aici, la Timișoara, unde, trăind într-un context post-modern, suntem asaltați de multiple influențe și idei ale societății contemporane. De aceea, avem nevoie de repere duhovnicești solide, care să ne călăuzească în viața spirituală”, a precizat pr. Constantin Jinga, coordonatorul Colectivului de Teologie din Timișoara.

În cadrul evenimentului au avut loc și momente muzicale bisericești interpretate de Corul Facultății de Teologie din Timișoara, dirijat de pr. lect. drd. Laurian Popa.

În semn de apreciere pentru cele peste două decenii de activitate teologică-științifică, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, i-a conferit părintelui conf. univ. dr. Constantin Jinga ordinul eparhial „Crucea Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș”.  

Obiectivul general al proiectului este trezirea și dezvoltarea  simțămintelor religioase, dar și de studiu academic concretizat în  ajunul sărbătoririi  Sfinților Trei Ierarhi  prin întocmirea, prezentarea și ascultarea meditațiilor. Dintre obiectivele specifice amintim: dezvoltarea studiului teologic specific universitar, valorificarea talentului și a aptitudinilor studenților, prin antrenarea în activități de cercetare, sub îndrumarea profesorilor, cunoașterea vieții, operelor și învățăturilor celor trei mari ierarhi, promovarea rezultatelor valoroase ale studenților în comunitatea din care fac parte, încurajarea studenților de a participa la activitățile academice într-un cadru organizat, încurajarea liceenilor de a participa la activitățile de cercetare într-un cadru academic organizat, promovarea imaginii instituțiilor implicate în proiect prin diseminarea proiectului.

Anul acesta au organizat și coordonat proiectul părintele consilier lect. univ. dr. Nichifor Tănase și pr. lect. univ. dr. Daniel Enea.