EȘTI AICI:
”Security Challenges in the Balkans”

”Security Challenges in the Balkans”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Cea mai importantă conferință internațională din vestul țării, care dezbate provocările clasice și emergente de securitate din regiunea Balcanilor, a avut loc în data de 3 noiembrie la UVT.

În parteneriat cu New Strategy Center, Universitatea de Vest din Timișoara a organizat cea de-a patra ediție a ”Security Challenges in the Balkans”, care s-a bucurat de prezența oficialităților și reprezentanților mediilor academice din România, Italia, SUA, Bulgaria, Franța, UK, Croația, Serbia, Polonia și Turcia.

Ca urmare a restricțiilor sanitare impuse, conferința anuală a avut loc online într-un cadru special, cu un număr limitat de participanți prezenți față în față. Diplomați și specialiști de cel mai înalt rang au analizat în mediul virtual provocările în materie de securitate din zona Balcanilor și nu numai.

În deschiderea evenimentului, alături de reprezentanți ai conducerii UVT, s-a aflat Primarul Timișoarei, dl. Dominic Fritz, împreună cu reprezentanți ai autorităților locale precum noul Prefect de Timiș, d-na. Liliana Oneț și Președintele Consiliului Județean Timiș, dl. Alin Nica.

Lucrările din primul panel au fost dedicate temei securității în perioada crizei pandemice, lucrări moderate de domnul Laurențiu Ștefan, consilier prezidențial și profesor asociat la UVT. Au avut intervenții și doamna Simona Cojocaru, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Apărării Naționale, E.S. Dl. Ambasador Sergiu Celac, E.S. Dl. Ambasador Lazăr Comănescu și E.S. Dl. Ambasador George Bologan.

Au urmat alte trei paneluri de specialitate, dedicate locului Balcanilor în geopolitica globală, amenințărilor și vulnerabilităților din perioada pandemiei, proiecțiilor post-pandemie și dimensiunilor aparținând conflictului hibrid dezvoltat prin infodemie.

Regiunea Balcanilor rămâne un spațiu important pentru securitatea europeană, provocările cu care se confruntă zona intensificându-se în ultimii ani, cu atât mai mult cu cât a intervenit și noul context al crizei pandemice. UVT și New Strategy Center au organizat această dezbatere internațională aici, la Timișoara, pentru a sublinia legăturile istorice ale capitalei Banatului și pentru a evidenția faptul că Balcanii reprezintă o zonă vitală pentru securitatea României.

ro_RORomanian