În data de 27 ianuarie 2025, Claudio Maíz, profesor de literatură la Universitatea Cuyo (Mendoza, Argentina) a susţinut o conferinţă cu titlul „Proza latino-americană în contextul internaționalizării literaturii”, la care au participat studenții hispanişti de la specializarea Limbi și Literaturi a Facultății de Litere, dar și doctoranzi, cadre didactice, precum şi consulul onorific al Spaniei în Timișoara, domnul Jose Miguel Viñals Ariño.
Prelegerea a pornit de la întrebări legate de redefinirea literaturilor naționale în contextul actual, în care literatura ca produs artistic e nevoită să-şi asume implicit şi calitatea de produs comercial, de influența contextului de producție al literaturii versus cea a contextului de recepție și, în sfârşit, de influența globalizării asupra imaginarelor naționale. Structurată pornind de la diversele etape de internaționalizare a literaturii latino-americane, conferința a evidențiat câteva puncte esențiale despre felul în care această literatură a evoluat pe scena mondială.
Domnul profesor Claudio Maíz nu doar a răspuns întrebărilor în jurul cărora a fost construită prelegerea, ci a și făcut o trecere în revistă a tendințelor literare ale scriitorilor latino-americani contemporani în opoziție cu cele ale scriitorilor Boomului, atât de cunoscuți prin canonizarea lor în literatura universală. Dacă Boomul latino-american a reprezentat un moment de vizibilitate maximă și a creat un imaginar comun despre țările regiunii, literatura contemporană se caracterizează nu doar prin redefinirea rolului scriitorului în societate, dar și prin pierderea exotismului și deschiderea spre un imaginar globalizat, în defavoarea celui local, regional.
Evenimentul a fost urmărit online şi de alţi colegi hispanişti de la universităţi din cadrul Reţelei CEEPUS a Hispaniştilor din Europa Centrală şi a fost urmată de o sesiune de discuții al căror numitor comun a fost reflecţia asupra tendințelor europene actuale de înrădăcinare în identități clare, locale, în comparație cu parcursul literaturii latino-americane contemporane care caută să treacă dincolo de stereotipurile naționale și chiar regionale. Prezența profesorului Claudio Maíz la Universitatea de Vest din Timișoara a fost un prilej de a discuta despre viitorul literaturii într-o lume globalizată, iar participanții au putut aprecia importanța unor astfel de conferințe în crearea unor punți culturale în mediul academic. Dialogul interactiv dintre profesorul Maíz și public a oferit un spațiu propice schimbului de idei, iar multe dintre intervenții au evidențiat o curiozitate crescândă pentru literatura latino-americană și o preocupare legată de felul în care literatura răspunde problemelor societăților contemporane.

