Timișoara înseamnă inspirație și creativitate, iar centrul vital al acestor energii se află, firesc, în Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara (FAD-UVT) – singura instituție de învățământ superior din Timisoara care oferă studii academice acreditate în domeniul artelor vizuale și designului. Aici, arta nu este doar predată, ci este trăită, premiată, expusă și recunoscută național și internațional.
Prin programe de studii unice, cu o curriculă adaptată realităților contemporane și o comunitate activă de profesori-artiști, studenți și alumni, FAD-UVT generează constant proiecte valoroase care își fac simțită prezența în peisajul cultural românesc și european.
Rezultatele recente confirmă această realitate firească. Un exemplu ilustrativ este „The NANCY Project” – un joc experimental dezvoltat de echipa din care face parte studentul FAD- UVT Ștefan Nagy (anul III Design), care a câștigat premiul pentru Best Student / Game Jam Project în cadrul Dev.Play 2025 – Romanian Games Awards. Proiectul a fost primul nominalizat și este un exemplu de îmbinare între artă, tehnologie și storytelling emergent.
Altă confirmare semnificativă este oferită prin specializarea de sculptură, care ajunge din nou pe scena națională: Ștefania Iakab-Chircă, studentă a FAD-UVT, este finalistă la prima ediție a New Wave Art Prize, organizată de Bog’Art Foundation. Selecționată de juriu dintre 57 de participanți din toată țara, Ștefania va concura în marea finală pe 2 iulie. Această nominalizare reconfirmă standardele ridicate ale formării academice de la FAD-UVT.
Emoțiile orașului devin artă vie și prin Proiectul „CENS.US – Harta care simte orașul”, realizat de Cezara Carla Pădurean, alumnă FAD-UVT și câștigătoare a bursei Neo Art Connect. Proiectul va fi expus pe 5 iunie la Muzeul Național Tehnic „Dimitrie Leonida” din București. Instalația transformă trăirile urbane colective în date sensibile, oferind o experiență interactivă unică.

