În perioada 20-26 octombrie, Ruxandra Trandafoiu, profesor de politică, comunicare și diaspora la Universitatea Edge Hill, Marea Britanie, a vizitat Centrul Interdisciplinar de Studii de Gen de la Facultatea de Litere, Istorie, Filosofie și Teologie a Universității de Vest din Timișoara. În cadrul acestei mobilități, Ruxandra Trandafoiu ținut două prelegeri și un seminar pentru profesori, cercetători și studenți, și a avut mai multe întâlniri cu membri ai centrului și cu alți colegi din instituția noastră, atât de lucru, cât și informale (https://genderstudies.uvt.ro/).
Prelegerea publică, intitulată „Angajăm femeie la curățenie: Oportunități și riscuri pentru femeile din diaspora digitală din Marea Britanie” (21 octombrie), a adus în atenția comunității UVT rezultatele unui studiu realizat de Ruxandra Trandafoiu împreună cu Prof. Ekaterina Balabanova (Universitatea Liverpool) despre modalitățile în care grupurile de migranți români și bulgari în Marea Britanie folosesc platforma digitală Facebook ca parte din viața lor de zi cu zi în diaspora. Analiza și interpretarea datelor s-au axat pe perspectiva de gen, scoțând în evidență, pe de o parte, anumite oportunități oferite migrantelor de platformele digitale, și, pe de alta, riscurile de intensificare a unei situații de vulnerabilitate, prin reacții misogine, izolare și exploatare a femeilor migrante. Prezentarea a fost urmată de un dialog despre realitățile diasporei românești post-Brexit, despre noua problematică legată de emergența platformelor digitale și despre importanța de a extinde și a face vizibilă cercetarea despre femei în studiile de migrație. Prelegerea pentru studenți, „Enabling the migrant body” (25 octombrie), i-a familiarizat pe aceștia cu conceptele de poziționare și identitate performată, iar exemplele din diaspora românească în Marea Britanie au trezit interesul participanților, rezultând în discuții și (auto-)reflecții despre statutul de migrant și relația dintre românii din țară și cei plecați.
Seminarul și întâlnirile de la Centrul Interdisciplinar de Studii de Gen au abordat scrierea de propuneri de proiecte, cu accent pe secțiunea de impact al cercetării în societate, ceea ce a prilejuit schimburi interesante de opinii și experiențe, precum și identificarea unor oportunități de colaborare în viitor. Vizita Ruxandrei Trandafoiu a fost posibilă printr-un proiect de mobilitate pentru cercetători cu experiență din diaspora, finanțat de UEFISCDI și coordonat de Conf. univ. dr. Irina Diana Mădroane, Director executiv al Centrului Interdisciplinar de Studii de Gen. Evenimentele s-au bucurat de participarea și susținerea colegilor din conducerea FLIFT și UVT, reprezentați de Prof. univ. abil. dr. Dana Percec, Decan FLIFT, Conf. univ. dr. Ana-Maria Pop, Prodecan FLIFT, și Conf. univ. dr. Daniel Lucheș, Director al Direcției pentru Managementul Activităților de Cercetare-Inovare-Dezvoltare.