În cadrul proiectului ROSE II/AG375/SGU/SS/III/2020 „Consiliere de calitate în scopul sprijinirii învățării” s-a organizat în data de 18 noiembrie 2020, ora 14.00, online, pe Google meet https://meet.google.com/lookup/hflm2y7ji5?authuser=0&hs=179, un Workshop de Patchwork.
Ce este PATCHWORK-ul?
Patchwork-ul este o tehnică de coasere alcătuită din mai multe bucăți de materiale textile multicolore, tăiate în forme perfect simetrice sau identice ca dimensiuni și apoi cusute împreună pentru a crea o piesa unitară.
Nimic nu se aruncă, totul se transformă!
Prin patchwork, arta textilă dă o nouă viață deșeurilor, prin multă imaginație și talent. Crearea lor necesită răbdare, atenție la detalii și un simț artistic, rezultatul final meritând tot efortul investit. Textilele vechi, cât mai colorate, tăiate și decupate în forme riguroase se transformă în produse noi cu un design mult mai interesant.
Materiale textile neelastice de bumbac sunt cel mai des folosite în această tehnică. Ele au fost tăiate după un șablon în formă geometrică (pătrat, dreptunghi ) din carton sau hârtie mai groasă, cu dimensiuni diferite. Aranjarea formelor s-a făcut astfel încât să se obțină o compoziție artistică. Etapa cusutului este poate cea mai importantă etapă din întreg procesul tehnologic. Trebuie să se respecte rezerva de coasere, unghiurile cusute perfect la 90 de grade în cazul nostru, îmbinările materialelor perfecte, călcarea interfazică obligatorie. Verificarea dimensiunilor și îndreptarea materialelor este obligatorie pentru a realiza o lucrare calitativă.
Studenții din anul I au văzut ce înseamnă să știi să coși drept și ce se poate realiza din petece/deșeuri de material. Un pic de imaginație și răbdare în găsirea de soluții prin îmbinarea materialelor recreează mintea și se pot realiza opere de artă. În zilele noastre această tehnică a devenit un hobby.
Se cos dreptunghiurile în ordinea numerotată 1 cu 2 rândul I Călcarea materialelor Croirea materialelor Materiale tăiate după șablon Aranjarea materialelor Numerotarea dreptunghiurilor pe coloane și rânduri Rândurile cusute Materiale Șabloane tăiate-pătrat, dreptunghi
Workshop-ul a oferit posibilitatea de a realiza mici panouri decorative. Participanții la acest workshop au fost inițiați într-o tehnică inedită de îmbinare a materialelor textile pe forme geometrice, ce pot fi utilizate atât în designul textil cât și în cel vestimentar.
Organizator: Lector Univ. Dr. expert activități remediale, Eugenia Elena Riemschneider