Expoziția recentă a artistului Ștefan Curelici aduce în prim-plan o componentă a cercetării sale doctorale, realizată în cadrul Facultății de Arte și Design a UVT, explorând o temă mai puțin vizibilă în alte proiecte expoziționale ale sale. Lucrările prezentate reflectă relocarea motivului ruinei din curentul Romantic în contemporaneitate, printr-o reinterpretare vizuală ce surprinde erodarea texturilor urbane, invazia nostalgică a vegetației asupra acestora sau transformarea subtilă a interioarelor grandioase, private de strălucirea lor inițială.
Vernisajul evenimentului expozițional a vut loc joi, 13 martie 2025, începând de la ora 18:00, la UVT Art Center – Galeria cu Platani (Oituz 4). Expoziția a fost curatoriată de lect. univ. dr. Maria Sârbu și s-a desfășurat sub coordonarea doctoratului de către prof. univ. dr. Dacian Andoni.
Cercetarea artistului abordează și relația complexă dintre individ și „spațiul-produs social”, conform teoriei lui Henri Lefebvre. Astfel, în picturile sale, prezența umană variază de la siluete singulare, fantomatice și transparente, la grupuri compacte, aproape monolitice, aflate într-un continuu tranzit. Personajele sale par captive între anxietate și fascinație, rătăcind prin spații ce par simultan familiare și alienante.
Demersul artistic al lui Ștefan Curelici implică o explorare atentă a realității imediate, un proces de derivă controlată, menținând echilibrul dintre metodologia creativă și expresivitatea vizuală. Astfel, expoziția a oferit o perspectivă profundă asupra spațiului trăit („espace vécu”), care, în viziunea artistului, este ambivalent: atrage și respinge, creează coeziune și alienare, provoacă neliniște, dar și curiozitate.
Pentru informații suplimentare: FAD / Str. Oituz nr. 4 / Tel. +40 256 592 906 / info@e-uvt.ro /