Bienala Internațională de Arte Miniaturale Timișoara celebrează miniatura și mobilitatea artei. Ajunsă la a cincea ediție se observă, dacă privim retrospectiv, că fiecare ediție aduce în prim plan artiști consecvenți care evoluează încă de la prima ediție în cadrul Bienalei Internaționale de Arte Miniaturale dar și tineri artiști sau artiști care au aflat mai târziu de existența acesteia.
Astfel regăsim în componența universalității, lucrări din: Romania, Anglia, Italia, Franța, Austria, Olanda, Belgia, Ungaria, Bulgaria, Polonia, Ukraina, Slovenia, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Grecia, Muntenegru, Turcia, Portugalia, Mexic, Argentina, Brazilia, Africa de Sud, Malaezia, Iran, India, Australia, SUA, Korea de Sud, Letonia, Germania, Japonia, Israel, Irlanda, Finlanda, Suedia.
Treizeci și două de țări unite sub același însemn Azi am salvat lumea. Desigur tema acestei ediții a adus, pe simezele online, noi probleme dar și noi rezolvări. Ținând cont că este o temă actuală dar și recurentă artiștii au surprins în imagine preocuparea de a salva dar și conceptul salvării. Poveștile acestora sunt încastrate în dimensiuni de 10/10 cm sau tridimensional în dimensiunile de 10/10/10 cm. Un spațiu mic dar se pare că destul de consistent, pentru că aici citim imagine, concept, gest și semnificații date.
Prestigiul acestei ediții a fost accentuat de juriul format din artiști consacrați din România, Polonia, Belgia și Turcia.
Conexiunile realizate de această manifestare au fost vizibile încă de la deschiderea oficială din data de 05 decembrie 2022, ora 14.00, în cadrul Galeriei Online a Facultății de Arte și Design, https://arte-fact.uvt.ro/project/biamt-2022/
Introducerea în tema acestui eveniment a fost făcută de:
Maria Orosan Telea – critic de artă
Vică Adorian – inițiator al BIAMT
Valentina Ștefănescu – proiect manager
Conf. univ. dr. Valentina Ștefănescu
Cristian Porumb_Romania_Reportaj II_ulei pe carton Dorina Hor¦t¦u_OUT OFF_ensemble_hot iron Duygu Kornoşor Çınar_Turkey_Nebula_wheelmade Endre Farkas_Romania_Unlok me_sculptura Kalman Sztrharszky_Romania_Ierbar II_foto procesare digitala Marek Grzyb_Poland_ Archives_digital print Raquel Gociol_Argentina_Shades_digital collage
Jakub ùwi¬cicki_Poland_Collecting destroyed places 002_Machine embroidery, burning