EȘTI AICI:
Activitățile FabLab (PFC), Martie 2021

Activitățile FabLab (PFC), Martie 2021

Social Fabrics Research Lab (FabLab) este un laborator de cercetare, dezvoltare și inovare în științele sociale computaționale, dar și un centru de formare personală și profesională pentru studenți. Misiunea sa este aceea de a crea o deschidere față de domeniul cercetării în științele sociale din partea unui public general dar și specializat, să se asigure că această cercetare este relevantă și de folos.

FabLab își propune să întrunească domenii diverse, de la științe sociale, business, sfera guvernamentală și mediul academic până la user experience, cu obiectivul de a aduce o abordare multidisciplinară în cercetare. Scopul principal al FabLab este de a manifesta impactul dar și de a capacita societatea civică, combinând potențialul structurilor existente în Fablab și în comunitățile asociate.

1. FabLab la Women in Data Science Central and Eastern Europe & Romania

Pe 8 martie, echipa Social Fabrics Research Lab a Facultatii de Stiinte Politice, Filosofie si Stiinte ale Comunicarii a co-organizat Women in Data Science Central and Eastern Europe și Women in Data Science Romania. Împreună, cele două evenimente au atras interesul a peste 2,000 de persoane din regiune.

La evenimentul WiDS CEE, co-organizat împreună cu Ambasadoare WiDS din Austria, Ungaria, Croația, Slovenia, Bosnia și Herțegovina și Serbia, România a fost reprezentată de:

O parte a evenimentului WiDS CEE poate fi urmărit aici: https://fb.watch/4x5DeDH-wo/.

La evenimentul WiDS Romania, co-organizat împreună cu think tank-ul pentru dezvoltare națională, 360, unde echipa FabLab a UVT a fost partener de comunicare, au participat femei de succes din sectoarele guvernamental, business, tech și educație, în dialog despre statutul și potențialul domeniului Data Science în țară, pentru tineri, și pentru decizii și politici publice informate de date și dovezi.

Înregistrarea evenimentului WiDS RO poate fi accesată aici: https://www.facebook.com/WoltersKluwerRomania/videos/184508333172981.

Echipa de Comunicare a FabLab de la UVT este formată din:

  • Lect. univ. dr. Silvia Fierăscu (Ambasadoare Women in Data Science pentru România)
  • Teodora Nan, studentă anul III, Comunicare și Relații Publice, Coordonatoare echipă
  • Andrei Dodea, student anul I MA, Sisteme Informaționale, Manager de Proiect
  • Larisa Sofia, studentă anul II, Media Digitală, Web Designer 
  • Ianis Rușitoru, student anul II, Media Digitală, Social Media Manager (Twitter)
  • Oana Drăghici, studentă anul III, Publicitate, Social Media Manager (LinkedIn)
  • Miruna Lucan, studentă anul II, Media Digitală, Social Media Manager (Instagram)
  • Elisabeth Varvaroi, studentă anul II, Media Digitală, Graphic Designer
  • Teodora Haneș, studentă anul II, Media Digitală, Graphic Designer
  • Roxana Leaha, studentă anul II, Media Digitală, Digital Content Creator
  • Cristina Danileț, studentă anul II, Media Digitală, Digital Content Creator
  • Ioana Hăulică, studentă anul II, Media Digitală, Universitatea Babeș Bolyai, Digital Content Creator
  • Lorena Davidesc, studentă anul II, Media Digitală, Digital Content Creator
  • Rebeca Peca, studentă anul III, Publicitate, Digital Content Creator
  • Andrada Cocoș, studentă anul III, Publicitate, Digital Content Creator
  • Mădălina Nodea, studentă anul III, Publicitate, Digital Content Creator
  • Denisa Molnar, studentă anul III, Comunicare și Relații Publice, Digital Content Creator

Vă puteți alătura comunității active și în creștere a Women in Data Science Central and Eastern Europe pe rețelele de socializare.

Facebook: https://www.facebook.com/WiDS.CEE

Twitter: https://twitter.com/WIDSCEE

LinkedIn: http://bit.ly/wids-cee-2021

Instagram: https://www.instagram.com/widscee/

2. FabLab la GESIS Fall Seminar in Computational Social Science

Lect. univ. dr. Silvia Fierăscu și studentul Ianis Rușitoru, student anul II în programul de Media Digitală al Departamentului de Filosofie și Științe ale Comunicării, au fost invitați să predea cursul Social Network Analysis in R la GESIS Fall Seminar in Computational Social Science organizat de Leibniz Institute for the Social Science, Germania.

Seminarul de toamnă în Științe Sociale Computaționale are loc de obicei la GESIS, Köln, în septembrie. Cursurile sale sunt predate atât de experți GESIS, cât și de experți internaționali și acoperă metode și tehnici pentru colectarea și analiza datelor comportamentale digitale („date mari”), de exemplu Machine Learning sau Text Mining. Prelegerile din fiecare curs sunt completate de exerciții practice care oferă participanților posibilitatea de a aplica aceste metode datelor. Toate cursurile se desfășoară în limba engleză.

Seminarul de toamnă în științe sociale computaționale vizează oamenii de știință din științele sociale și de știința datelor și cercetătorii din domeniul științelor umaniste digitale, care colectează și analizează date de pe web, social media sau arhive de text digitale.

3. FabLab si Global Shapers Hub Timisoara

World Economic Forum a aprobat înființarea Global Shapers Hub Timisoara. O echipă de cinci studenți și alumni ai UVT, împreună cu Founding Curator, lect. univ. dr. Silvia Fierăscu și suport de la șapte organizații locale, au fondat al doilea Global Shapers Hub din țară și se alătură comunității globale de peste 400 de organizații GSH, cu misiunea de a crea noi generații de liberi și impact social sustenabil. Global Shapers Hub Timisoara va fi lansat în curând, cu un program de acțiuni de schimbare socială la nivel local și de pregătire internațională a 20 de lideri între 18 și 27 de ani din Timișoara.

Echipa fondatoare GSH Timișoara este formată din Andrei Dodea, Cristina Barna, Alexandru Rosca (MA FEEA), Teodora Nan si Alexandru Dobrescu (BA si MA PFC). Founding Curator cu un mandat de un an este Dr. Silvia Fierăscu (PFC). Organizatiile partenere GSH Timișoara sunt AIESEC, Banat IT, Continental Automotive Romania, AID ONG, ROSENC, Erasmus Student Network, Asociația Smart City

4. FabLab și Digital Society Podcast

În cadrul proiectului Digital Society Podcast al Social Fabrics Research Lab, laborator de cercetare, dezvoltare și inovare din cadrul Facultății de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării, am lansat seria 5, Policy & Tech (în limba română), unde discutăm cu fondatorul și CEO Code for Romania, Bogdan Ivănel și cu Valentin Mureșan, consilierul personal al Primarului Timișoarei, Dominic Fritz, despre digitalizarea administrației publice locale și naționale.

Ne puteți urmări online:

Website:https://www.digitalsocietypodcast.com/

YouTube:https://www.youtube.com/watch?v=lLjkPBsIgXs

Facebook:https://www.facebook.com/digitalsocietypodcast

Instagram:https://www.instagram.com/digitalsocietypodcast/

Buzzsprout:https://www.buzzsprout.com/1240103

Spotify: https://open.spotify.com/episode/3QGDvhS6TM1PItxi9YkjJ2?si=FdL0TbccSneNu2oUvRxuCQ&nd=1

5. FabLab la ECPR

Dr. Silvia Fierăscu, fondatoare și Director FabLab, a participat ca Recurrent Invited Lecturer la școala internațională de metode și tehnici de cercetare a European Consortium for Political Research, ECPR Virtual Winter Methods School, unde a predat cursul Social Network Analysis participanților din 19 țări și 28 de instituții.

Participanții au venit din instituții academice și de politici publice din Belgia, Danemarca, Olanda, Spania, Polonia, Canada, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Coreea de Sud, Suedia, Franța, Elveția, SUA, Irlanda, Austria, Croația, Lituania.

Următoarele instituții au fost reprezentate: Université Libre de Bruxelles, Universitatea din Copenhaga, Universitatea din Leiden, Elcano Royal Institute, Incontro Training, Université Laval, Universität Greifswald, KU Leuven, University of Zagreb, London School of Economics, Antwerp University, Hamburg University, Norwegian Institute of International Affairs, Korea Advanced Institute of Science and Technology, Lund University, University of Gothenburg, Bielefeld University, Council of Europe, ETH Zurich, Fox School of Business al Temple University, University College Dublin, University of Potsdam, Central European University, Universitatea din Stirling, Institutul Max Planck pentru Studiul Societăților, Universitatea de Tehnologie Kaunas, Universitatea Queen Mary din Londra.

Dr. Fierăscu și Teaching Assistant Rafiazka Hilman (drd. Network and Data Science la Central European University) au predat Analiza Rețelelor Sociale pentru ca participanții să poată aplica metodologia pentru a înțelege mai bine:

  • fenomenul revolving doors dintre agențiile guvernamentale și industria financiară;
  • guvernarea apei în Malawi;
  • evoluția rețelei de discursuri despre „securitate”;
  • interacțiunile online dintre grupurile de extremă dreaptă;
  • politizarea negocierilor privind acordul comercial al UE;
  • modul în care informațiile sau contestarea se răspândesc într-un sistem politic;
  • monitorizarea și evaluarea unui program de transfer social de numerar;
  • actori și discursuri despre extinderea în parlamentele europene;
  • procese de stabilire a agendei politice;
  • politica de utilizare a terenurilor în Suedia;
  • rețelele organizațiilor și actorilor relevanți (și arenele de luare a deciziilor la care participă), care au avut o influență asupra proiectării politicilor.

În luna martie, FabLab a găzduit cea de-a 7-a ediție a FabLab Seminar Series, având-o ca invitată pe Dr. Tatjana Kecojevic, fondatoare si Director Sister Analyst, Serbia. Seminarul a fost unul interactiv, iar Dr. Kecojevic a învățat participantii cum să pregătească rapoarte de cercetare replicabile folosind software-ul R și platforma GitHub, pentru a-și face cercetarea empirică deschisă, transparentă și replicabilă.

6. FabLab Seminar Series March

Întregistrarea evenimentului poate fi accesată aici: https://www.facebook.com/events/1540710839456135

*** Despre seria de seminarii ***

Seria de seminarii Social Fabrics Research Lab sunt evenimente publice regulate, despre cercetări de ultimă oră în domeniul științei rețelelor și datelor, cu aplicații la problemele sociale, politice, economice și culturale, unde atât cercetători tineri, cât și cercetători experimentați, români și internaționali, își prezintă cele mai interesante proiecte. Evenimentele sunt organizate de FabLab la Universitatea de Vest din Timișoara, în colaborare cu Centrul pentru Politici Publice de la Universitatea de Vest și Banat IT. Toate evenimentele FabLab sunt gratuite și deschise publicului.

*** Despre invitata noastră ***

Dr. Tatjana Kecojevic este o utilizatoare îndelungată a programului R, cu un doctorat în Statistică de la Manchester University. A petrecut mulți ani lucrând în sectorul universitar din Marea Britanie ca lector universitar și a publicat un număr extins de articole și lucrări în domeniul regresiei cuantile.

„Îmi place să împărtășesc cunoștințele și folosesc R pentru a crea diverse platforme cu materiale educaționale care pot ajuta oamenii să învețe să extragă informații din date. În mod surprinzător, sunt un utilizator R entuziast și, pe lângă implicarea mea, susțin femeile în activitățile legate de STEM. Sunt dedicată creării unei culturi incluzive, dezvoltând inițiative care să sprijine toate grupurile subreprezentate din comunitatea Data Science.”

*** Despre eveniment ***

Cu toții am văzut cercetări prezentate fie ca PowerPoint, postare pe blog, carte sau articol de revistă academică. Dacă cifrele și tabelele cu rezultatele prezentate nu pot fi replicate, limităm domeniul de înțelegere a cunoștințelor rezultate din studii științifice. Permiterea celorlalți să reproducă, să testeze, să refolosească, să extindă și să construiască pe baza rezultatelor cercetărilor publicate poate accelera rata cu care dezvoltarea științifică determină inovația culturală și tehnică.

Adoptarea și aplicarea unor abordări deschise și transparente în cercetare este esențială pentru o analiză cu adevărat riguroasă, și se adaugă la valoarea materială a cercetării. Ținând cont de acestea, prezentarea codului, a datelor și a algoritmilor folosiți pentru a genera rezultatele ar trebui să fie disponibile pentru examinare și posibila conectivitate cu proiecte de cercetare mai largi.

În această întâlnire, Dr. Tatjana Kecojevic ne-a prezentat software-ul open source R și platforma GitHub, care ar putea servi drept instrument pentru cercetarea reproductibilă. R a devenit esențial în cercetarea în sine și în comunicarea rezultatelor sale comunității în general. Este un software gratuit din domeniul public, disponibil pentru oricine dorește să descopere, să învețe, să exploreze, să experimenteze, să extindă și să împărtășească algoritmii proiectelor științifice de cercetare. Dr. Kecojevic ne-a arătat cum să utilizăm RStudio IDE pentru R, de la instalarea sa, până la personalizarea RStudio și navigarea fișierelor. RStudio acceptă lucrul cu Git, un sistem de control al versiunilor distribuite open source, care este ușor de utilizat atunci când este combinat cu GitHub, un serviciu de găzduire web a depozitului Git, și ne va familiariza cu bunele practici atunci când încorporăm utilizarea Git cu un flux de lucru al proiectului în R.

Dr. Kecojevic ne-a arătat cum să transformăm analizele de cercetare în documente și prezentări de înaltă calitate cu R Markdown. S-au proiectat rapoarte reproductibile automatizând procesul de raportare, și s-a prezentat o abordare modernă pentru a spune povestea datelor. Cunoștințele dobândite din această discuție au ajutat șa crearea rapoartelor direct din codul de R, permițând documentarea analizei și rezultatele acesteia sub formă de HTML, pdf, slideshow sau document Microsoft Word.

Prezentând câteva exemple simple, dar informative, s-a ilustrat modul în care cercetarea reproductibilă poate deveni o practică obișnuită pentru cercetători atunci când se utilizează un instrument simplu și disponibil gratuit.

Această discuție a oferit tuturor celor prezenți modalități eficiente și atractive de a-și comunica rezultatele cercetării.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.